Napovedujemo

 

marec-maj

Pilonova galerija Ajdovščina / gostujoča razstava

Gostujoča razstava Pilonove galerije Ajdovščina bo v izboru predstavila izjemno pomemben ustvarjalni segment slikarja, grafika in risarja Vena Pilona. Razstava bo pregledno zajela umetnikovo fotografsko zvrst, od zgodnjih fotografij iz začetka 20. let 20. stol., kjer se je osredotočal na prizore vsakdanjega življenja in običajev v kmečkem okolju Primorske, do njegovega pariškega opusa 30. let, ko po dokončni selitvi iz Ajdovščine v Pariz, slikarstvo večinoma opusti in se v celoti posveti fotografiji, v širokem naboru motivov, od portretov pariških sodobnikov do eksperimentalnih fotografij v fotogramih in peščici nadrealističnih poskusov.

Sodelovanje dveh muzejev je priložnost, da v sklopu 50. obletnice ustanovitve Pilonove galerije in v luči obnove ajdovske galerije, prvič prikažemo tudi na Kočevskem del bogatega fonda stalne zbirke Vena Pilona.

 

maj-junij

Roški kvartir / kuratorski projekt Maše Žekš

Tematska skupinska razstava slikarskih del sodobnih umetnic in umetnikov.

 

junij-september

Poletje s kočevskimi likovnimi ustvarjalci XII. / Aprijlija Lužar

Že dvanajsto leto zapored v času poletnih počitnic pripravljamo razstavo s krovnim naslovom Poletje s kočevskimi likovnimi ustvarjalci. Na to razstavo uvrstimo likovne ustvarjalce, ki so na takšen ali drugačen način povezani s Kočevjem in Kočevsko. Bodisi so v teh krajih odraščali, jih na to okolje vežejo sorodstvene vezi, so se priselili ali pa Kočevsko obravnavajo v svojem ustvarjalnem procesu. Tokrat v razstavni program Likovnega salona Kočevje uvrščamo akademsko slikarko, videastko in performerko Aprilijo Lužar, ki na Kočevskem živi in ustvarja več kot dvajset let.

 

oktober-december

Milan Butina ob 100. obletnici rojstva/ Hommage umetniku

Milan Butina (1923–1999), priznan slovenski slikar in likovni teoretik ter avtor številnih del o teoriji likovne umetnosti, se je 21. novembra 1923 rodil v Kočevju. Kočevsko je zapustil z odhodom na Akademijo za upodabljajočo umetnost v Ljubljani, kjer je na slikarskem oddelku diplomiral leta 1951.

Leto 2023 bo zaznamovano z obeležitvijo 100. obletnice rojstva Milana Butine. Za ta namen se bomo povezale različne institucije (SLOGI, Galerija Staneta Kregarja, Galerija Hest), ki bomo vsaka na svoj način predstavile raznoliko umetniško udejstvovanje Milana Butine. Ker smo v Likovnem saloni Kočevje, ob umetnikovi 20. obletnici smrti, pripravili manjšo pregledno razstavo, bomo tokrat njegovo ustvarjanje in likovno teoretske dosežke postavili ob bok njegovim kolegom, naslednikom, likovnim teoretikom: Zoran Didek, Marijan Tršar, Jožef Muhovič, Jurij Selan.

 

december 2023-marec 2024

Anja Kranjc

Anja Kranjc (1982) je študirala kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je diplomirala leta 2008 in magistrirala leta 2011 z magistrsko nalogo Medprostor bivanja in razstavo V Belo pri red. prof. Matjažu Počivavšku in doc. dr. Igorju Škamperletu na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 2005 je imela več samostojnih razstav in je sodelovala na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini.

Sodi med tiste predstavnike mlajše generacije slovenskih ustvarjalcev, ki so s svojimi izvirnimi stvaritvami vidno zaznamovali slovensko likovno prizorišče zadnjega desetletja. Pri svojem delu je zavezana tradiciji, saj uporablja naravne materiale in poudarja proces nastajanja umetniških del, hkrati pa odpira nove pristope k upodabljanju človeškega telesa.