Napovedujemo

junij-september

Poletje s kočevskimi likovnimi ustvarjalci X. / Aleš Gregorič

Jubilejno razstavo Poletje s kočevskimi likovnimi ustvarjalci X. bomo zaznamovali s predstavitvijo fotografa Aleša Gregoriča, ki je svojo mladost preživel v Kočevju in si tu pridobil osnovno šolsko izobrazbo. Srednješolsko pot je nadaljeval v Ljubljani, kjer se je ustalil in si ustvaril družino. S fotografijo se je resneje začel ukvarjati pri svojih 30. letih, ko je od svojega brata, ki je fotografijo študijsko izpopolnjeval v Londonu, odkupil srednje formatno kamero. V začetku njegovega ustvarjanja mu je izziv predstavljala črno-bela fotografija. To je v zadnjih letih zamenjala barvna, ki je nekakšna nadgradnja njegovega fotografskega razvoja. Sodeloval je na več samostojnih in skupinskih razstavah. Osvojil je tudi več nagrad, med njimi naziv fotografije leta na E-mzinovem natečaju in na APP (Slovenija Press Photo), kjer je leta 1998 osvojil tretjo nagrado, 2000 drugo in 2004 prvo nagrado.

 

 

oktober-december

Stane Jarm ob 90. letnici rojstva / spominska razstava

Oktobra 2021 bomo obeležili 90. obletnico rojstva in 10. obletnico smrti kočevskega akademskega kiparja Staneta Jarma (1931-2011). Ob tej priložnosti bomo v Likovnem saloni Kočevje predstavili kiparjev kiparski opus iz zbirk muzejev in galerij.

Razstavo bomo dopolnili s fotografijami Tihomirja Pinterja, ki jih je podaril Pokrajinskemu muzeju Kočevje.

 

 

december 2021-marec 2022

Ivo Mršnik

Akademski slikar in grafik, ki je leta 2019 dopolnil 80 let, kontinuirano ustvarja že več desetletij. Za svoje delo je prejel nagrado Ivane Kobilca za življenjsko delo (2018), kjer so posebej izpostavili njegovo prepričljivo umetniško držo in potovanje s tokom časa. Rodil se je v Knežaku pri Ilirski Bistrici. Leta 1968 na Akademiji za likovno umetnost diplomiral iz slikarstva, nato pa še na grafični specialki. Zaposlen je bil na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, kjer je od leta 1998 do upokojitve poučeval risanje in grafiko z metodiko.