Napovedujemo

oktober-december

Monika Plemen

Monika Plemen (14.7.1994) rojena v Slovenj Gradcu, je dodiplomski študij zaključila na likovni pedagogiki (2018). Študij magisterija nadaljuje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer se je specializirala v smeri grafike. Študijsko leto 2019/2020 se je izpopolnjevala na Kunsthochschule Burg Giebichenstein v Nemčiji. Študijsko leto 2020/2021 pa je opravljala na Islandiji v rezidenčnem programu za umetnike.

V svojem izrazu uporablja predvsem tradicionalne grafične tehnike, ki jih konceptualno »sooča« z uporabo novih medijev. Predvsem jo zanima končni produkt grafike kot sožitje nove tehnologije in tradicionalnih prijemov. Grafične serije so večinoma podkrepljene s koncepti, bodisi so to provokativni naslovi del, grafični listi z grafičnimi matricami ali pa koncipirano zastavljen akcijski projekt, ki je v končni obliki lahko tudi popolnoma konvencionalna grafika.

 

december 2022-marec 2023

Zdenko Huzjan

Zdenko Huzjan je leta 1972 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Gabrijelu Stupici, nato pa je pri profesorju Janezu Berniku obiskoval slikarsko specialko, ki jo je zaključil leta 1974. Univerza v Ljubljani mu je leta 1988 podelila profesorski naziv in ga še isto leto izvolila za docenta. Leta 1997 je postal redni profesor za risanje in slikanje. Od leta 1997 je redni profesor za risanje in slikanje na oddelku likovne pedagogike Pedagoške fakultete v Ljubljani. Njegova likovna dela se nahajajo v zbirkah nacionalnih muzejev in galerij. Izdal je tudi šest pesniških zbirk, del pesmi je bil preveden v madžarski, italijanski in češki jezik. Živi in dela v Ljubljani.

Huzjan je slikar, grafik ekspresivne figuralike in pesnik; občasno tudi kipari. Njegova izraznost je po večini osredotočena na groteskna bitja, ki so človeku ravno toliko podobna, kot se od njega tudi razlikujejo. V svojih ciklih obravnava ontološke teme in vseskozi izpostavlja eksistencialno stisko, a ob tem poudarja vrednost sleherne stvari in slehernega bitja. Njegove slike in grafike so take kot njegove pesmi: govorijo o pristnosti, odsotnosti, življenju in smrti.

 

september-oktober

Gostovanje v Galeriji Murska Sobota / Tina Đenadić in Nataša Gašparac: SLIKE

Tina Đenadić (1985), akademska slikarka diplomirala leta 2010 na ALUO pod mentorstvom prof. Gustava Gnamuša.  Večji del njenega ustvarjanja predstavljajo motivi vezani na naravo, kjer je našla možnosti lastnega izraza. Semantična plat podobe – v tem primeru gozd, drevesa – ima posebno vlogo, je nekakšna »nosilka spomina«.

Nataša Gašparac (1966), akademska slikarka diplomirala leta 2002 na ALUO pri prof. Bojanu Gorencu in prof. Nadji Zgonik. Njena dela v večji meri odražajo njo samo. Motive išče v naravnih prizorih. Vendar ne gre za abstrahirane upodobitve temveč za sprožilce novih doživetij. To so subtilni in unikatni utrinki, ki pustijo gledalcu, da njegovo oko le drsi po slikarskem platnu.