Pejsaži Milana Butine

Vabljeni na odprtje razstave iz sklopa Poletje s kočevskimi likovnimi ustvarjalci VIII: Pejsaži Milana Butine, ki bo 11. junija 2019 ob 19. uri v Likovnem salonu Kočevje.

Ob 20. obletnici smrti Milana Butino v Likovnem salonu Kočevje predstavljamo kot človeka, likovnega teoretika in izvrstnega slikarja. Leta 1970 je imel prav v Kočevju, v Likovnem salonu, ki je takrat še domoval nad mestno tržnico, svojo prvo samostojno razstavo. Za tem smo lahko njegova likovna dela opazovali le v galerijah drugod po Sloveniji in šele po skoraj petdesetih letih ga kot domačina ponovno predstavljamo v njegovem rodnem kraju.

Milan Butina sodi med največje likovne intelektualce na Slovenskem in med najbolj izvirne likovne teoretike tega stoletja sploh. Za svoje likovnoteoretsko delo je leta 1985 prejel Župančičevo nagrado, februarja leta 2019 pa ga je Občina Kočevje posthumno nagradila z nagrado Deklica s piščalko, ki jo od leta 2012 podeljuje posameznikom za vrhunske dosežke na področju kulture, umetnosti in humanističnih znanosti. Prevzela jo je njegova hčerka Darja Butina.

Razstava bo na ogled do 5. oktobra 2019.