Odprtje razstave Matija Glad in njegove lutke

Ob Mednarodnem dnevu muzejev vas vabimo na otvoritev občasne razstave Matija Glad in njegove lutke, ki bo v soboto, 18. maja 2019, ob 17. uri.

 

Na ta dan bo možen brezplačen ogled stalnih in občasnih muzejskih razstav od 10. do 19. ure.

Hkrati vas vabimo tudi na lutkovno delavnico za otroke, od 16. do 18. ure.

 

Matija Glad in njegove lutke

Matija Glad je bil preprost kostelski človek, doma iz Banja Loke. Mnogi se ga spominjajo kot hišnika v Šeškovem domu, drugi kot dramskega igralca pri Delavsko-prosvetnem društvu Svoboda Kočevje in tretji kot navdušenega lutkarja. Vse življenje je bil posredno ali neposredno povezan s slovenskim lutkarstvom: vključeval se je v medvojno sokolsko lutkarstvo, spoznal se je s partizanskim lutkarstvom, spremljal je ustanovitev prvih slovenskih poklicnih lutkovnih gledališč v Ljubljani (Mestnega lutkovnega gledališča, danes Lutkovno gledališče Ljubljana) in v Mariboru (Lutkovno gledališče Maribor) ter bil del razcveta slovenskih amaterskih lutkovnih skupin in gledališč v 60. in 70. letih 20. stoletja.

Z lutkami se je prvič srečal v domači vasi po zaslugi učitelja Adolfa Prešerna. V njem so vžgale iskro, ki kljub težkim življenjskim izkušnjam ni izginila. Po koncu druge svetovne vojne se je ponovno srečal z njimi in od takrat so postale del njegovega življenja. Z lutkarji in lutkami so razveseljevali stare in mlade od Kostela, Osilnice, Loškega Potoka, Ribnice do Kočevja in še dlje. Nekateri njihovi obiskovalci so prvič videli lutke. Morda se Matija ni zavedal, vendar je z lutkovnimi predstavami kulturno izobraževal mladi rod in ga privajal na vrsto kulture, ki je bila nekoč dostopna le izbranim. Prepogosto pozabljamo, da še dve generaciji nazaj ljudje niso imeli možnosti in dostopa do kulturnega udejstvovanja, kot ga imamo danes. Zato je treba lastno kulturo spoštovati in se je posluževati.

Za sabo je pustil bogato zbirko rezbarij, kipov, lutk in spominov na lutkovne predstave, ki so razveseljevale prve povojne in kasnejše generacije otrok na širšem območju Kočevske in drugod. Čeprav bi se kdo muzal, da ni imel primerne izobrazbe pa je s svojo zavzetostjo in ljubeznijo do otrok ter lutk postavil Kočevsko na zemljevid slovenske lutkovne zgodovine.

Kdaj ste vi nazadnje obiskali lutkovno predstavo?