Spodmol pod Macesnovo gorico; dva dotika zgodovine

Prijazno vabljeni na odprtje razstave "Spodmol pod Macesnovo gorico; dva dotika zgodovine" in predavanje dr. Andreja Mihevca "Prikrita grobišča v kraških jamah v Sloveniji" v petek, 29. 3. 2019 ob 18. uri.

Na obširnem območju jugovzhodne Slovenije se razprostira zakraselo planotasto pogorje Kočevskega roga. V osrčju Roga leži jama  - Spodmol pod Macesnovo gorico, le ena izmed mnogih, ki jih skrivajo temni prostrani gozdovi.

Razstava »Spodmol pod Macesnovo gorico; dva dotika zgodovine« nam predstavi jamo kot kraški objekt, ki ga je ustvarila narava in hkrati jamo, ki se jo je dvakrat dotaknila človeška zgodovina. Prvič v prazgodovini, v bronasti dobi, ko so si v njej skupine ljudi poiskale varno bivališče. Drugič pa se jo je dotaknila leta 1945, ko je bila v neposredni bližini izpeljana likvidacija več tisoč ljudi. Razstava Notranjskega muzeja Postojna je delo arheologinje in muzejske svetnice Alme Bavdek ter krasoslovca, raziskovalca in znanstvenega svetnika dr. Andreja Mihevca. Prvič je bila predstavljena javnosti novembra 2018 v Notranjskem muzeju v Postojni.

Razstava bo v Pokrajinskem muzeju Kočevje na ogled med 29. 3. in 30. 4. 2019.   

 

Spodmol pod Macesnovo gorico; dva dotika zgodovine

Razstava nas bo popeljala v osrčje Kočevskega roga, kjer obdana s prostranimi gozdovi leži jama Spodmol pod Macesnovo gorico. V kraški pokrajini ne bi bila nič posebnega, če se je ne bi kar dvakrat dotaknila človeška zgodovina, enkrat kot objekt živih in drugič kot prostor mrtvih.

 

Prikrita grobišča v kraških jamah v Sloveniji

Dr. Andrej Mihevc, znanstvenik na Inštitutu za raziskovanje krasa ZRC SAZU v Postojni, bo predstavil prikrita grobišča, ki jih je odkril pri raziskovanju jam v Sloveniji.