Petra Varl: Drevesa

Prijazno vabljeni na odprtje razstave PETRA VARL: DREVESA, ki bo v sredo, 12. decembra 2018 ob 19. uri, v Likovnem salonu Kočevje, Trg zbora odposlancev 72.

Petra Varl se bo v kočevskem Likovnem salonu predstavila s serijo Drevesa, ki jo je sicer predstavila že aprila 2017 v Arthelix Gallery v New Yorku, v slovenskem likovnem prostoru pa bo postavljena na ogled prvič.

V seriji risb s tušem na papirju, z motivi enostavnih dreves s sencami, se Petra Varl nekoliko odmakne od svojih značilnih figuralnih zgodb in intimnih pripovedi. Kljub temu pa ohranja svojstven likovni jezik, za katerega je značilna preprosta in jasna risba, ki je lahko blizu vsakemu posamezniku. S ponavljanjem motiva drevesa na miniaturnem papirju ali papirju velikega formata, ki ga nemalokrat predhodno tudi zgiba in nato razpre, ustvarja intimen gozd, ki v galerijskem prostoru zaživi svoje življenje.

 

Petra Varl (1965, Ljubljana),

je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani kjer je leta 1997 magistrirala. Deluje kot vizualna umetnica, na področju risbe, grafike, slikarstva, ilustracije in prostorskih postavitev. Leta 2015 je njeno umetniško knjigo Drawings odkupil Metropolitanski muzej v New Yorku. Od leta 2000 je zaposlena na Oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, kjer kot redna profesorica poučuje risbo in grafiko. Je prejemnica prve nagrade Ivane Kobilce za aktualno produkcijo, ki ga je Društvo likovnih umetnikov Ljubljana podelilo 4. decembra 2018.

Živi in ustvarja v Ljubljani.