Uroš Abram: Samoumevnosti

V Likovnem salonu Kočevje bo od 6. septembra do 1. decembra 2018 na ogled razstava z naslovom SAMOUMEVNOSTI fotografa Uroša Abrama.

Fotografije SAMOUMEVNOSTI, oz. fotografsko-kolažne ilustracije, kot jih poimenuje Uroš Abram sam, so nastale za knjižni prvenec Mihe Blažiča – N'toka Samoumevni svet leta 2016.

Na razstavi bodo na ogled ilustracije, ki bogatijo notranjost knjige. Gre pravzaprav za vsebinsko kompleksne likovne podobe, ki  v sebi združujejo prizore aktualnih situacij sodobnega časa in gledalca postavljajo pred vprašanja o samoumevnosti le-teh. Vsaka od podob apelira na določeno družbeno-politično stanje in gledalca nagovarja k razmisleku. Uroš abram postaja s svojimi inovativnimi fotografskimi pristopi in tehnikami prepoznaven tudi v širšem evropskem prostoru.

 

Uroš Abram se je rodil leta 1982 v Novem mestu. Po študiju fotografije na praški akademiji FAMU, kjer je leta 2010 diplomiral, je deloval na področju oglaševanja, izobraževanja, predvsem pa ustvarjal na področju avtorske fotografije.

Vse od zaključka študija redno razstavlja v slovenskih in tujih galerijah. Leta 2010 je razstavljal na slovitem sejmu fotografije Paris Photo v Louvru v Parizu. S fotografsko razstavo Telo. Made in Me, v nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki (l. 2011), je postal najmlajši tam razstavljeni avtor. Leta 2017 pa se je predstavil z razstavo Dialoški portreti v ljubljanski Narodni galeriji in Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki. Bralci tednika Mladina ga poznajo predvsem po izvirnih fotografijah slovenskih kulturnikov. Kot umetniški vodja je skrbel za festival Noster Nostri v Kostanjevici na Krki in kot mentor sodeloval na festivalu Fotopub v Novem mestu. Živi in ustvarja med Kostanjevico na Krki in Ljubljano.