Odprtje razstave Od mareskalkov do veterinarjev - Pokrajinski muzej Kočevje

Odprtje razstave Od mareskalkov do veterinarjev

V Pokrajinskem muzeju Kočevje smo v sodelovanju z različnimi institucijami, še posebej pa z Veterinarsko fakulteto Univerze v Ljubljani ter Vojaško veterino Slovenske vojske, pripravili razstavo Od mareskalkov do veterinarjev, Razvoj veterinarske stroke na Slovenskem.

Sredi 19. stoletja je bila po zaslugi dr. Janeza Bleiweisa v Ljubljani ustanovljena podkovska šola. Po prvi svetovni vojni so Slovenci študirali veterino v Lvovu, na veterinarski visoki šoli v Brnu ali veterinarski fakulteti v Zagrebu. Veterinarska fakulteta je bila v Sloveniji z odlokom vlade ustanovljena šele leta 1953 kot Veterinarski oddelek Fakultete za agronomijo, gozdarstvo in veterinarstvo. V Kočevju je po drugi svetovni vojni deloval veterinarski zavod, vendar so kasneje dejavnost zaradi različnih razlogov prenesli v Ljubljano.


Razstava je bila prvič postavljena leta 2016 v Pokrajinskem muzeju Kočevje, ob njej pa je izšel tudi izčrpen katalog z istoimenskim naslovom. V sodelovanju z Gimnazijo in srednjo šolo Kočevje 1. februarja 2018 otvarjamo razstavo v stavbi srednje šole na Trgu zbora odposlancev (TZO) 22 v Kočevju. V kulturnem programu bodo nastopili dijaki Gimnazijo in srednjo šolo Kočevje, po razstavi pa bosta vodila prof. dr. Vojteh Cestnik in prof. dr. Andrej Pengov z Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani ter Vesna Jerbič Perko iz Pokrajinskega muzeja Kočevje.

Vljudno vabljeni!