Vabilo: Padovanska juha - Pokrajinski muzej Kočevje

Vabilo: Padovanska juha

V četrtek 25. januarja 2018 ob 18.00 bosta Pokrajinski muzej Kočevje in Muzejsko društvo Kočevje obeležila mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta s pogovornim večerom z naslovom Padovanska juha.

Leta 2005 je bil 27. januar z resolucijo Generalne skupščine Organizacije združenih narodov razglašen za mednarodni (svetovni) dan spomina na žrtve holokavsta. V Sloveniji ta spominski dan uradno obeležujemo od leta 2008. (27. januarja 1945 so zavezniki osvobodili nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz blizu Krakova na južnem Poljskem.)

Namenjen je poklonitvi žrtvam holokavsta (tudi preživelim) in drugih genocidov, ki so posegli v temeljne človeške vrednote. To je po koncu druge svetovne vojne narode pripeljalo do zaveze, da se takšna grozodejstva ne ponovijo nikoli več. To je dan, ko se spominjamo vseh žrtev tega črnega obdobja zgodovine človeštva: Romov, Sintov, duševno in telesno prizadetih, pripadnikov različnih verskih ločin, političnih zapornikov, Slovanov, med njimi vseh Slovencev, ki so bili internirani v koncentracijska taborišča.

Ob tej priložnosti v Pokrajinskem muzeju Kočevje z Muzejskim društvom Kočevje pripravljamo pogovorni večer z Borisom Antonom Weissom, ki bo predstavil očetove dnevniške zapise o bivanju v italijanskem koncentracijskem taborišču v Padovi med drugo svetovno vojno. Dnevnik nosi naslov Padovanska juha.

Vabilo na dogodek Padovanska juha