Anja Kranjc - Medprostori bivanja

Vabljeni na odprtje razstave Anja Kranjc - Medprostori bivanja v Likovni salon Kočevje v petek, 8. 12. 2023, ob 19. uri.

V Likovnem salonu Kočevje se Anja Kranjc predstavlja s kiparskim ciklom Nevidno vidno in s serijo slik s skupnim naslovom Utelešenje divjine. Kiparstvo in slikarstvo sta dve umetniški zvrsti, ki ju med seboj prepleta in dopolnjuje. Tisto, česar ne more prikazati v skulpturi, upodobi na slikarskem platnu in obratno. Tako kot svoja slikarska platna nadgrajuje s tri dimenzionalnimi elementi, kot so na primer na slikarsko površino pritrjene tkanine, čipke, zlati in srebrni lističi, na podoben način gradi tudi skulpturo. V načinu kolažiranja nanjo dodaja fotografije, elemente iz narave ali vsakdanjega življenja. Vsi elementi pri njenem ustvarjanju so gradniki močne simbolne vsebine in so nosilci občutij, spomina in avtoričinega doživljanja.

»To, kar vidite, je nevidno telo, občuteno telo. Notranje človeško sem obrnila navzven,« o svojem ustvarjanju razmišlja akademska kiparka Anja Kranjc. Umetnica mlajše generacije svoj umetniški izraz išče v človeku in naravi ter njuni povezanosti. Išče načine, kako v kiparstvu in slikarstvu prikazati človeka, ki ni samo materialna podoba, ampak tudi energija, ki jo oddaja. Raziskuje, kako upodobiti prehajanja in povezovanja med ljudmi, prehajanja med človekom in naravo. Zanima jo vmesni prostor, ki nastaja med fizičnimi oblikami in v katerem obstajajo nevidne sile in vezi, ki te oblike povezujejo. V svojem ustvarjanju torej išče duhovne dimenzije človeške eksistence in notranjo naravo človeka. (Nadja Kovačič)

Anja Kranjc (1982) je študirala kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter diplomirala leta 2008. Tri leta kasneje je magistrirala z nalogo Medprostor bivanja in razstavo V belo pri prof. Matjažu Počivavšku in dr. Igorju Škamperletu na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Doslej je ustvarila sedem javnih kiparskih postavitev, poleg kiparstva se ukvarja še s slikarstvom, risbo, ilustracijo, keramiko in pedagoškim delom. Za svoje delo je prejela že več nagrad, njena dela pa se nahajajo v javnih in zasebnih zbirkah. Živi in ustvarja v Vipavi.