Roški kvartir

Vabljeni na odprtje slikarske razstave več avtorjev Roški kvartir v torek, 23. 5. 2023, ob 19. uri v Likovni salon Kočevje.

Sodelujoči umetniki: Tina Dobrajc, Mitja Ficko, Peter Gaber, Mito Gegič, Monika Slemc Klavžar

V Likovnem salonu Kočevje se konec maja odpira skupinska slikarska razstava z naslovom Roški kvartir. Ta se vsebinsko navezuje na umetniška dela, natančneje slike petih umetnic in umetnikov, ki v svoji praksi pogosteje upodabljajo naravo in gozdni ekosistem. Izbor domačih referenčnih umetnikov iz različnih koncev Slovenije vključuje sledeče avtorje: Tino Dobrajc, Mitjo Ficka, Petra Gabra, Mita Gegiča in Moniko Slemc Klavžar. Na razstavi predstavljajo svoja slikarska dela monumentalnih in manjših formatov, katera zaznamujejo specifični avtorski slogi in prepoznavno likovno govorico. S podobami mračne gmajne, skrivnostne podrasti, kamnin, hidrosfere, divjih bitij in metodično umeščenih antropomorfnih figur ter njihove ambivalentne implikacije na okolje, razstava prinaša asociacije in spomine vezane na kočevski pragozd, neokrnjeno divjino in na splošno domovino, deželo gozdov. Naslov razstave in njena umestitev v kočevski likovni salon aludirata na opevano kraško planoto, ki se po eni strani navezuje na širši (skorajda avtomatiziran) nacionalni ponos, po drugi strani pa vzbuja strah in politično-zgodovinske skomine. (Maša Žekš)

 

Odprtje razstave v torek, 23. maja 2023, ob 19. uri.

Kuratorica: Maša Žekš

Likovni salon Kočevje, Trg zbora odposlancev 72, 1330 Kočevje

  1. 5.–10. 6. 2023

Koprodukcija: Galerija Y

Naslovna vizualija:

Mito Gegič, This Is Fine (detajl), 2023, akril, maskirni trak na platno, 30x20cm & Monika Slemc Klavžar, Uncut 21 (detajl), 2023, akril na platno, 30x20cm.