Veno Pilon, fotograf

Vabljeni na odprtje gostujoče razstave Pilonove galerije Ajdovščina Veno Pilon, fotograf,  ki bo v četrtek 2. 3. 2023, ob 18. uri v Likovnem salonu Kočevje.

Gostujoča razstava Pilonove galerije Ajdovščina bo v izboru predstavila izjemno pomemben ustvarjalni segment slikarja, grafika in risarja Vena Pilona. Razstava bo pregledno zajela umetnikovo fotografsko zvrst, od zgodnjih fotografij iz začetka 20. let 20. stol., kjer se je osredotočal na prizore vsakdanjega življenja in običajev v kmečkem okolju Primorske, do njegovega pariškega opusa 30. let, ko po dokončni selitvi iz Ajdovščine v Pariz, slikarstvo večinoma opusti in se v celoti posveti fotografiji, v širokem naboru motivov, od portretov pariških sodobnikov do eksperimentalnih fotografij v fotogramih in peščici nadrealističnih poskusov.

 

Sodelovanje dveh muzejev je priložnost, da v sklopu 50. obletnice ustanovitve Pilonove galerije in v luči obnove ajdovske galerije, prvič prikažemo tudi na Kočevskem del bogatega fonda stalne zbirke Vena Pilona.

 Razstava bo na ogled do vključno sobote, 13. 5. 2023.