Vrhunska umetnost Japonske

Pokrajinski muzej Kočevje v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji od 7. do 28. oktobra 2020 vabi na ogled gostujoče razstave Japonske fundacije.

Vrhunska umetnost Japonske/The Superlative Artistry of Japan

Vabilo k ogledu si lahko ogledate TUKAJ.

»Razstava zajema japonsko ustvarjalno kulturo in duh »monozukuri« na temo "vrhunske umetnosti" (Superlative Artistry of Japan), ki predstavlja kohezivno zbirko del in materialov iz različnih žanrov, ki dajejo velik poudarek naprednim tehnikam, domiselnim izrazom in konceptom ter visoki stopnji dovršenosti, s katero presenetijo obiskovalce. Najprej so predstavljena dela kogei iz obdobja Meiji (1868–1912), ki so igrala pomembno vlogo pri zagonu japonizma v Evropi v 19. stoletju. Razstava poleg številnih sodobnih del vrhunske umetnosti vključuje tudi shokugan (majhne igrače, ki se prodajajo s sladkarijami) in vzorce hrane, ki ponazarjajo močno zavezanost k izdelavi. Skozi to razstavo so predstavljene izjemne tehnike, pa tudi širina izražanja, ki omogoča takšno spretnost in prefinjenost, v upanju, da bodo obiskovalci  cenili ta specifični del japonske ustvarjalne kulture, ki časti obrtništvo in že od nekdaj izkazuje temeljit občutek natančnosti in predanosti procesom izdelave.

Japonska fundacija je specializirana javna agencija, ki je bila leta 1972 ustanovljena z namenom spodbujanja mednarodnega razumevanja skozi kulturno izmenjavo. Fundacija organizira različne projekte na treh glavnih področjih dejavnosti: umetnostna in kulturna izmenjava, izobraževanje v japonskem jeziku v tujini ter japonski študij in intelektualna izmenjava. Na področju vizualnih umetnosti, ki je del programa umetnosti in kulturne izmenjave, si prizadeva za predstavljanje japonske umetnosti z vzajemnimi izmenjavami med Japonsko in drugimi državami. V okviru teh dejavnosti redno organizirajo potujoče razstave, ki obiskujejo tuje države. Te razstave vsebujejo dela iz lastne zbirke fundacije in obravnavajo različne teme, vključno z obrtjo, slikarstvom, fotografijo, arhitekturo in oblikovanjem.«

 

Satoshi Araki, Movie Studio (detail), Photo © Shu Nakagawa