Ponedeljkov likovni izziv

Kako ustvariti MONOTIPIJO? Čisto enostavno. Sledite opisanim navodilom:

Miha Maleš je slovenski umetnik, slikar, grafik in risar, ki je sooblikoval slovenski umetniški prostor in slovensko umetnost. Rodil se je 6. januarja 1903 na Jeranovem pri Kamniku, umrl pa je 24. junija 1987. Poleg Božidarja Jakca je veljal za zelo pomembnega predstavnika slovenske grafike, saj je leta 1927 zaključil grafično specialko v Pragi. Preizkušal je različne grafične tehnike, med katerimi mu je bila najljubša MONOTIPIJA.

Monotipija je grafična tehnika, ki sodi v skupino ploskega tiska. Je posebna tehnika, kjer ni mogoče dobiti več odtisov ampak le enega. Na t. i. matrico – na gladko površino praviloma z mastnimi barvami naslikamo željeno podobo in to odtisnemo na papir.

Če želite preizkusiti to zanimivo grafično tehniko, sledite navodilom:

  1. Pripravite si material za ustvarjanje: gladko ploščo (lahko je to kakšna trša folija, kos plastike, pleksi steklo ipd.), tempere ali akrilne barve, čopič, vodo, papir in valjar.
  2. Na gladko ploščo naslikajte poljuben motiv. Barva naj bo nekoliko bolj gosta in mokra. Ustvarjati morate hitro, da se barva ne posuši.
  3. Na naslikano, še mokro površino položite papir, prekrijte po celi površini plošče in počasi povaljajte z valjarjem. List »odlepite« od plošče in počakajte, da se posuši.
  4. Ker smo zelo radovedni, kako vam je uspelo, fotografijo končnega izdelka pošljite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Želimo vam veliko zabave.