Novice

 • Aleš Gregorič: Zavedanje prisotnosti

  V sklopu Poletne muzejske noči bomo v Likovnem salonu Kočevje odprli razstavo fotografa Aleša Gregoriča z naslovom Zavedanje prisotnosti.

  ...več  
 • Poletna muzejska noč

  "Mesta, muzeje in galerije bodo kmalu preplavili plakati, ki napovedujejo dogodek leta! Poletna muzejska noč je pred vrati."

  ...več  
 • TEČAJ KOČEVARSKEGA JEZIKA

  Pokrajinski muzej Kočevje vas v sodelovanju z Zavodom Mošnjice – Moschnitze in mentorico Maridi Tscherne vabi na tečaj kočevarskega jezika.

  ...več  
 • Sobotne in počitniške ustvarjalnice

  Otroci in družine, vabljeni na sobotne in počitniške priložnostne ustvarjalnice.

  ...več  
 • 550 let pravic mesta Kočevje

  Veliki turški vpadi v drugi polovici 15. stoletja so dali še zadnjo spodbudo za ustanavljanje srednjeveških mest na Slovenskem. Strateški razlogi, predvsem pravica do obzidja in ne ekonomski razvoj, so pripeljali do vrste mest iz že obstoječih precej starejših trgov. Prvo med njimi je bilo Kočevje, v naslednjih šestih letih so sledili še Lož, Krško,Višnja gora in Radovljica.

   

  Kočevje je postalo mesto na današnji dan leta 1471. V petek po veliki noči je cesar Friderik III. mestu podelil iste pravice, kot so jih prejela tudi druga mesta in trgi na Kranjskem, še posebej Novo mesto. Prebivalcem je dovolil, da iz svoje srede volijo mestnega sodnika in mestni svet, podelil pa jim je tudi pravico do štirih letnih in dveh cerkvenih sejmov.

  ...več  
 • Nataša Kos: Distance from your God

  V Likovnem salonu Kočevje enkrat letno gostimo muzej ali galerijo od drugod. Tokrat smo v Kočevje povabili Galerijo Murska Sobota, katere direktor in kustos dr. Robert Inhof, je izbral prekmursko fotografinjo Natašo Kos.

  ...več  
 • Pejsaži Milana Butine

  V okviru akcije #naprejvpreteklost #Slovenija vam predstavljamo življenje in delo slikarja in likovnega teoretika Milana Butine.

  ...več  

Vrhunska umetnost Japonske

Kategorija
Pokrajinski muzej Kočevje
Datum
2020-10-07 00:00

Pokrajinski muzej Kočevje v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji od 7. do 28. oktobra 2020 vabi na ogled gostujoče razstave Japonske fundacije.

»Razstava zajema japonsko ustvarjalno kulturo in duh »monozukuri« na temo "vrhunske umetnosti" (Superlative Artistry of Japan), ki predstavlja kohezivno zbirko del in materialov iz različnih žanrov, ki dajejo velik poudarek naprednim tehnikam, domiselnim izrazom in konceptom ter visoki stopnji dovršenosti, s katero presenetijo obiskovalce. Najprej so predstavljena dela kogei iz obdobja Meiji (1868–1912), ki so igrala pomembno vlogo pri zagonu japonizma v Evropi v 19. stoletju. Razstava poleg številnih sodobnih del vrhunske umetnosti vključuje tudi shokugan (majhne igrače, ki se prodajajo s sladkarijami) in vzorce hrane, ki ponazarjajo močno zavezanost k izdelavi. Skozi to razstavo so predstavljene izjemne tehnike, pa tudi širina izražanja, ki omogoča takšno spretnost in prefinjenost, v upanju, da bodo obiskovalci  cenili ta specifični del japonske ustvarjalne kulture, ki časti obrtništvo in že od nekdaj izkazuje temeljit občutek natančnosti in predanosti procesom izdelave.

Japonska fundacija je specializirana javna agencija, ki je bila leta 1972 ustanovljena z namenom spodbujanja mednarodnega razumevanja skozi kulturno izmenjavo. Fundacija organizira različne projekte na treh glavnih področjih dejavnosti: umetnostna in kulturna izmenjava, izobraževanje v japonskem jeziku v tujini ter japonski študij in intelektualna izmenjava. Na področju vizualnih umetnosti, ki je del programa umetnosti in kulturne izmenjave, si prizadeva za predstavljanje japonske umetnosti z vzajemnimi izmenjavami med Japonsko in drugimi državami. V okviru teh dejavnosti redno organizirajo potujoče razstave, ki obiskujejo tuje države. Te razstave vsebujejo dela iz lastne zbirke fundacije in obravnavajo različne teme, vključno z obrtjo, slikarstvom, fotografijo, arhitekturo in oblikovanjem.«

 

Satoshi Araki, Movie Studio (detail), Photo © Shu Nakagawa

 
 

Vsi datumi

 • 2020-10-07 00:00

Poganja iCagenda

Koledar dogodkov

pon tor sre čet pet sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 

ODPRTO
ponedeljek - petek: 7.00 - 15.00
sobota: 10.00 - 13.00
ZAPRTO
nedelja in prazniki
Izven urnika po predhodnem dogovoru

LIKOVNI SALON KOČEVJE
Trg zbora odposlancev 72
ODPRTO
ponedeljek-petek: 10.00 - 12.00 in 17.00 - 19.00
sobota: 13.00 - 15.00
ZAPRTO
nedelja in prazniki