Novice

 • Zgodovina letalstva na Kočevskem

  S spoznavanjem različnih osebnosti, ki po rodu izhajajo z delovnega območja Pokrajinskega muzeja Kočevje, se nam odpira tudi širši vpogled v njihovo dejavnost.

  ...več  
 • Golobčki (Taübə)

  Božičnega časa so se tudi v preteklosti še posebej veselili otroci.

  ...več  
 • IZTEKANJE ČASA, Boris Jesih-slike

  Boris Jesih se v Likovnem salonu Kočevje predstavlja s svojimi slikarskimi deli, ki zajemajo obdobje od konca devetdesetih let prejšnjega stoletja do danes.

  ...več  
 • Emil Jožef Krese: Moji spomini

  Danes vam v okviru projekta slovenskih muzejev in galerij #naprejvpreteklost #praznicnimuzej predstavljamo knjigo Moji spomini Emila Jožefa Kreseta.

  ...več  
 • Ob stoletnici kočevskega nogometa

  Nogometni klub (NK) Kočevje letos praznuje stoletnico.

  ...več  
 • Iztekanje časa - slike Borisa Jesiha

  Akcija Skupnosti muzejev Slovenije se nadaljuje. Danes na #naprejvpreteklost #praznicnimuzej dodajamo

  ...več  
 • Kočevska železnica

  Danes vam v okviru projekta Službe za premično dediščino in muzeje (SPDM) ter Skupnosti muzejev Slovenije (SMS)  #naprejvpreteklost #praznicnimuzej predstavljamo zgodovino kočevske železnice.

  ...več  

Vrhunska umetnost Japonske

Kategorija
Pokrajinski muzej Kočevje
Datum
2020-10-07 00:00

Pokrajinski muzej Kočevje v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji od 7. do 28. oktobra 2020 vabi na ogled gostujoče razstave Japonske fundacije.

»Razstava zajema japonsko ustvarjalno kulturo in duh »monozukuri« na temo "vrhunske umetnosti" (Superlative Artistry of Japan), ki predstavlja kohezivno zbirko del in materialov iz različnih žanrov, ki dajejo velik poudarek naprednim tehnikam, domiselnim izrazom in konceptom ter visoki stopnji dovršenosti, s katero presenetijo obiskovalce. Najprej so predstavljena dela kogei iz obdobja Meiji (1868–1912), ki so igrala pomembno vlogo pri zagonu japonizma v Evropi v 19. stoletju. Razstava poleg številnih sodobnih del vrhunske umetnosti vključuje tudi shokugan (majhne igrače, ki se prodajajo s sladkarijami) in vzorce hrane, ki ponazarjajo močno zavezanost k izdelavi. Skozi to razstavo so predstavljene izjemne tehnike, pa tudi širina izražanja, ki omogoča takšno spretnost in prefinjenost, v upanju, da bodo obiskovalci  cenili ta specifični del japonske ustvarjalne kulture, ki časti obrtništvo in že od nekdaj izkazuje temeljit občutek natančnosti in predanosti procesom izdelave.

Japonska fundacija je specializirana javna agencija, ki je bila leta 1972 ustanovljena z namenom spodbujanja mednarodnega razumevanja skozi kulturno izmenjavo. Fundacija organizira različne projekte na treh glavnih področjih dejavnosti: umetnostna in kulturna izmenjava, izobraževanje v japonskem jeziku v tujini ter japonski študij in intelektualna izmenjava. Na področju vizualnih umetnosti, ki je del programa umetnosti in kulturne izmenjave, si prizadeva za predstavljanje japonske umetnosti z vzajemnimi izmenjavami med Japonsko in drugimi državami. V okviru teh dejavnosti redno organizirajo potujoče razstave, ki obiskujejo tuje države. Te razstave vsebujejo dela iz lastne zbirke fundacije in obravnavajo različne teme, vključno z obrtjo, slikarstvom, fotografijo, arhitekturo in oblikovanjem.«

 

Satoshi Araki, Movie Studio (detail), Photo © Shu Nakagawa

 
 

Vsi datumi

 • 2020-10-07 00:00

Poganja iCagenda

Koledar dogodkov

pon tor sre čet pet sob ned
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 

ODPRTO
ponedeljek - petek: 7.00 - 15.00
sobota: 10.00 - 13.00
ZAPRTO
nedelja in prazniki
Izven urnika po predhodnem dogovoru

LIKOVNI SALON KOČEVJE
Trg zbora odposlancev 72
ODPRTO
ponedeljek-petek: 10.00 - 12.00 in 17.00 - 19.00
sobota: 13.00 - 15.00
ZAPRTO
nedelja in prazniki