Novice

Zaprtje muzeja do nadaljnjega

Spoštovane obiskovalke in obiskovalci!

 

Zaradi ukrepov preprečevanja okužbe z novim koronavirusom in v skladu s sprejetimi priporočili pristojnih institucij bosta

...več

ODPOVED muzejskih delavnic

V Pokrajinskem muzeju Kočevje smo v sredo 28. in četrtek 29. oktobra 2020 napovedali dve jesenski delavnici. Zaradi

...več

Vrhunska umetnost Japonske

Zaradi izrednega zanimanja bo ogled razstave Vrhunska umetnost Japonske možen tudi v popoldanskem času, in sicer

...več

Zbor odposlancev slovenskega naroda v Kočevju 1943–2020

 

V teh dneh mineva 77 let, ko so se v tedanjem Sokolskem domu v Kočevju zbrali odposlanke in odposlanci slovenskega naroda.

...več

Vrhunska umetnost Japonske

Pokrajinski muzej Kočevje v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji od 7. do 28. oktobra 2020 vabi na ogled gostujoče razstave Japonske fundacije.

...več

Edi Šelhaus. Retrospektiva. Izbor.

Pokrajinski muzej Kočevje vabi na ogled gostujoče razstave Muzeja novejše zgodovine Slovenije

...več

Boris Beja - FRESH PAIN II.

Vabljeni na razstavo Boris Beja - FRESH PAIN II. v Likovni salon Kočevje, ki bo na ogled od četrtka, 17. 9. 2020, od 17. ure dalje. 

Vabljeni tudi na zgornji del kočevske tržnice, kjer si lahko ob sredah in sobotah dopoldne ogledate del razstave. 

...več

Vrhunska umetnost Japonske

Kategorija
Pokrajinski muzej Kočevje
Datum
2020-10-07 00:00

Pokrajinski muzej Kočevje v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji od 7. do 28. oktobra 2020 vabi na ogled gostujoče razstave Japonske fundacije.

»Razstava zajema japonsko ustvarjalno kulturo in duh »monozukuri« na temo "vrhunske umetnosti" (Superlative Artistry of Japan), ki predstavlja kohezivno zbirko del in materialov iz različnih žanrov, ki dajejo velik poudarek naprednim tehnikam, domiselnim izrazom in konceptom ter visoki stopnji dovršenosti, s katero presenetijo obiskovalce. Najprej so predstavljena dela kogei iz obdobja Meiji (1868–1912), ki so igrala pomembno vlogo pri zagonu japonizma v Evropi v 19. stoletju. Razstava poleg številnih sodobnih del vrhunske umetnosti vključuje tudi shokugan (majhne igrače, ki se prodajajo s sladkarijami) in vzorce hrane, ki ponazarjajo močno zavezanost k izdelavi. Skozi to razstavo so predstavljene izjemne tehnike, pa tudi širina izražanja, ki omogoča takšno spretnost in prefinjenost, v upanju, da bodo obiskovalci  cenili ta specifični del japonske ustvarjalne kulture, ki časti obrtništvo in že od nekdaj izkazuje temeljit občutek natančnosti in predanosti procesom izdelave.

Japonska fundacija je specializirana javna agencija, ki je bila leta 1972 ustanovljena z namenom spodbujanja mednarodnega razumevanja skozi kulturno izmenjavo. Fundacija organizira različne projekte na treh glavnih področjih dejavnosti: umetnostna in kulturna izmenjava, izobraževanje v japonskem jeziku v tujini ter japonski študij in intelektualna izmenjava. Na področju vizualnih umetnosti, ki je del programa umetnosti in kulturne izmenjave, si prizadeva za predstavljanje japonske umetnosti z vzajemnimi izmenjavami med Japonsko in drugimi državami. V okviru teh dejavnosti redno organizirajo potujoče razstave, ki obiskujejo tuje države. Te razstave vsebujejo dela iz lastne zbirke fundacije in obravnavajo različne teme, vključno z obrtjo, slikarstvom, fotografijo, arhitekturo in oblikovanjem.«

 

Satoshi Araki, Movie Studio (detail), Photo © Shu Nakagawa

 
 

Vsi datumi

  • 2020-10-07 00:00

Poganja iCagenda

 

ODPRTO
ponedeljek - petek: 7.00 - 15.00
sobota: 10.00 - 13.00
ZAPRTO
nedelja in prazniki
Izven urnika po predhodnem dogovoru

LIKOVNI SALON KOČEVJE
Trg zbora odposlancev 72
ODPRTO
ponedeljek-petek: 10.00 - 12.00 in 17.00 - 19.00
sobota: 13.00 - 15.00
ZAPRTO
nedelja in prazniki